Oletko harkinnut oman yrityksen perustamista?
Yrityksen perustaminen voi käydä monella mielessä elämän polulla. Toiset miettivät sivutoimista yrittäjyyttä palkkatöiden rinnalle, toiset harkitsevat kokoaikaista yrittäjyyttä palkkatöiden sijaan. Yrityksen perustaminen voi kuitenkin turhauttaa johtuen jäykästä byrokratiasta tai tuntua pelottavalle, kun ei ole selkeitä suuntaviivoja tulevaan.
Yrityksen perustaminen ei ole niin vaikeaa, kuin yleisesti ajatellaan. Lue alta, mitä sinun tulee tietää yrityksen perustamisesta ja missä järjestyksessä toimia. Tilikaarti auttaa aloittavia yrittäjiä ensiaskeleista lähtien jokaisessa yrityksen perustamisvaiheessa. Tarjoamme myös neuvontaa (mm. veroasioissa) läpi yrityksen elinkaaren.
Yhteistyöllä menestyneimmät yritykset rakennetaan!
Yrityksen perustamisvaiheet listattuna:
1. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen.
Kirjallisen liiketoimintasuunnitelman tarvitset mahdollista starttirahahakemusta ja ulkopuolista rahoitusta varten, Yhdessä voidaan valita riittävä mallipohja riippuen siitä, kuinka laajaa liiketoiminta tulee olemaan ja tarvitsetko kirjallista suunnitelmaa starttirahaa tai muuta rahoitusta varten. Liiketoimintasuunnitelma kannattaa joka tapauksessa laatia, sillä yrityksen onnistumisen kannalta oleellisia asioita tulee väistämättä mieleen, kun niitä etukäteen huolella miettii.
2. Starttirahan hakeminen.
Starttirahan myöntää TE-keskus ja se on yrittäjän henkilökohtaista tuloa. Starttirahaa ei saa hakea, mikäli liiketoiminta on jo alkanut. Starttirahan suuruus on 37,21 €/arkipäivä vuonna 2025, joten se on merkittävä osa aloittavan yrittäjän elantoa. Liiketoimintasuunnitelman viimeistelyyn ja starttirahan hakemiseen saat erinomaista apua Tilikaartin lisäksi myös paikallisilta Uusyrityskeskuksilta.
3. Rahoituksen järjestäminen.
Monesti voi käydä niin, että yritys tarvitsee ulkopuolelta haetun rahoituksen, jotta yrityksen toiminta saadaan käyntiin. Yrityksen alkuvaiheessa kulut ovat yleensä suuremmat kuin tulot, joten on elintärkeää, että yrityksen maksuvalmius on riittävällä tasolla ensimmäisten kuukausien aikana. Potentiaalisia rahoittajia ovat mm. pankit ja Finnvera. Autamme myös rahoitusmuodon valintaan ja hakemiseen liittyvissä asioissa.
4. Yrityksen perustamisilmoitus.
Varsinainen yrityksen rekisteröinti tapahtuu YTJ:n sivustolla, joka on verottajan ja PRH:n yhteinen rekisteri. Perustamisilmoitus luo yritykselle y-tunnuksen ja määrittelee yrityksen verorekistereihin. Perustamisessa määritellään mm. yrityksen nimi, yhtiömuoto, toimiala ja tilikausi. Osalla toimialoista vaaditaan myös toimialakohtaisia lupahakemuksia. Tilikaarti tarjoaa perustamisilmoituksen täyttöön apua, jotta perustaminen saadaan tehtyä tehokkaasti ja kerralla oikein.
5. Pankki ja vakuutusasiat.
Yritykselle tarvitaan pankkitili ja yritysvakuutukset toiminnan käynnistyessä. Tilikaartin verkostoista löytyy sopivia vaihtoehtoja valinnan helpottamiseksi.
6. Kirjanpito ja ohjelmisto.
Laskutuksen, kirjanpidon, palkka- ja veroasioiden hoitaminen vaatii ammattitaitoa ja taloushallinnon ohjelmiston. Tämä on tilitoimistojen ydinliiketoimintaa. Valitse toimintaasi mukaan osaava kumppani, jonka kanssa asiointi on helppoa, saat tarvittavaa ohjausta ja tukea, ja kustannukset ovat sopivalla tasolla.
Kun edellä olevat asiat ovat kunnossa, yrittäjäpolkusi voi alkaa. Tilikaarti toivottaa onnea ja menestystä yrittäjyyteen!